PUBİK SİMFİZİS DİYASTAZINDA MİNİMAL İNVAZİV UFUKLARIN GENİŞLETİLMESİ: ORTOPEDİK CERRAHİDE LAPAROSKOPİK TOTAL EKSTRAPERİTONEAL YAKLAŞIM (O-TEP)

Vedat ÖZTÜRK, Malik ÇELİK, Muhammed Ensar KILICKAYA, Burak ATAR, Osman KÖNEŞ, Alkan BAYRAK, Bülent TANRIVERDİ, Altuğ DURAMAZ, Cemal KURAL, Mustafa Gökhan BİLGİLİ

Ulusal Travma ve Acil Cerrahi Dergisi - 2026;32(4):487-495

Department of Orthopedics and Traumatology, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital, Istanbul-Türkiye

 

AMAÇ: Bu çalışma, ortopedik cerrahide laparoskopik total ekstraperitoneal yaklaşım (O-TEP) kullanılarak plak-vida ile tedavi edilen pubik simfizis diyastazı (PSD) olgularının ön klinik ve fonksiyonel sonuçlarını sunmayı amaçlamaktadır. GEREÇ VE YÖNTEM: Bu retrospektif çalışmaya Mart 2022 ile Mayıs 2025 arasında PSD nedeniyle O-TEP yaklaşımı kullanılarak simfizis pubis plaklaması yapılan ve en az 12 ay takip edilen 13 hasta dahil edildi. Demografik özellikler, yaralanma mekanizmaları, ek patolojiler ve yaralanma sınıflamaları (Young-Burgess ve AO-OTA) kaydedildi. Cerrahi ayrıntılar (süre, kan kaybı, hastanede kalış süresi ve postoperatif takip süresi) değerlendirildi. Klinik ve fonksiyonel sonuçlar, postoperatif VAS skorları ile son kontrolde Iowa Pelvik ve Majeed Pelvik skorları kullanılarak değerlendirildi. Ayrıca implant yetmezliği, revizyon cerrahisi ihtiyacı ve cerrahiye bağlı komplikasyonlar da incelendi. BULGULAR: Hastaların yaş ortalaması 40+/-14.8 yıl (21-61) idi. Cinsiyet dağılımı %77 erkek ve %23 kadın idi. Ortalama ameliyat süresi 113+/-36 dakika (65-175), ortalama kan kaybı 127+/-67.3 ml (70-300) ve ortalama postoperatif hastanede kalış süresi 2.7+/-0.8 gün (2-4) olarak bulundu. Enfeksiyon, implant yetmezliği, redüksiyon kaybı veya revizyon ihtiyacı gibi postoperatif komplikasyon görülmedi. Postoperatif 1. ve 2. gün VAS skorları sırasıyla 3.7+/-1.5 (1-6) ve 2.2+/-1.03 (1-4) idi. Ortalama takip süresi 21.5+/-6.9 ay (12-32) olup, ortalama Iowa Pelvik Skoru 87.1+/-4.7 (80-95), ortalama Majeed Skoru ise 84.9+/-4.01 (78-91) bulundu. SONUÇ: Ortopedik cerrahide laparoskopik total ekstraperitoneal yaklaşım (O-TEP), seçilmiş anterior pelvik halka yaralanmalarının cerrahi tedavisinde cerrahların mevcut seçeneklerini genişleten, klinik ve radyolojik olarak tatmin edici sonuçlar sunan yenilikçi bir minimal invaziv yöntemdir.